כיצד בוחרים שם לתינוק?

יחד עם האושר הגדול בהגעת "האוצר החדש" למשפחה, ניתנת לכם - ההורים, משימה אחת שיש לה השלכות לדורות הבאים: מתן שם לתינוק החדש (או התינוקת החדשה). אז כיצד בוחרים שם מתאים? הנה מספר טיפים להורים הנרגשים.

ברוח הקודש ובאווירה טובה
לפני הכל חשוב לזכור שעל פי האמונה היהודית, מתן השם הוא ברוח הקודש. זה אומר שלא חשוב אם בסופו של דבר התינוק נקרא על שם סבא אהוב, בבחירת שם מהתנ"ך או ששמו מקושר לזמן שבו הוא נולד - בהחלטה הסופית שלנו יש גם ממד גבוה ורוחני יותר. את בחירת השם יש לבצע ביישוב הדעת, ולהגיע להסכמה והבנה. חבל ליצור מתח סביב העניין בזמנים שגם כך עלולים להיות מתוחים ומעייפים. כמו כל דבר בזוגיות - הבנה ורצון טוב הם המפתח להצלחה.
בעת בחירת השם ראוי להתבונן במשמעות שלו. מקורות המידע כיום רבים מאוד - בחיפוש קצרצר ברשת תמצאו עשרות מאגרי "שמות לבנים" ו"שמות לבנות". אולם הצליל של השם הוא רק פרמטר אחד, שכן לא פחות חשובה היא משמעותו של השם. האם אתם רוצים ששמו של בנכם ישדר אופטימיות? חוזק? געגועים? לפעמים שם שמצלצל מקסים נפסל לאחר שמבינים מה הוא מסמל.
 
מקורות ולשונות
כמובן שהמקור הוותיק והטוב ביותר לשמות הוא ספר הספרים - התנ"ך. בתנ"ך מצויים עשרות שמות נפלאים, עבריים ונעימים, שאת מרביתם גם נשאו דמויות חיוביות. בשנים האחרונות ישנה מגמה של חזרה למקורות גם בקרב הציבור החילוני, ש"מגלה מחדש" את יופיים ועושרם של השמות התנ"כיים. כמובן, גם בתנ"ך היו דמויות פחות סימפטיות, אולם אנו מניחים שאין חשש כי תקראו לבנכם "פרעה"...
לקריאת שם בשפה העברית ישנה גם חשיבות רוחנית. מסופר במדרש שאחד הדברים ששמרו על בני ישראל במצריים הייתה העובדה ש"לא שינו את שמם". השמירה על החיבור למקורות שמרה בדיעבד גם על שלמותו של העם בגלות הקשה. שמות רבים בלועזית (לרבות שמות הנפוצים בישראל) הם למעשה שמות של דמויות שפגעו בעם ישראל, או של אלילים וקדושים מדתות שונות. גם אם רוצים לקרוא לילד על שם בן משפחה ששמו היה בלועזית, ניתן (ואף רצוי) להעניק את השם כפי שהוא מתורגם לעברית (למשל - שושנה על שם רוזה וכד').
 
אחד או מיוחד?
לא כדאי לקרוא לילד על שם אדם שנפטר באופן טראגי בגיל צעיר (כמו למשל - חייל שנפל או איש שמת ממחלה). ובכל מקרה, אם ממש מעוניינים להעניק שם זה, רצוי להתייעץ עם רב בכדי למצוא פתרון (למשל - הוספת שם שני או יצירת גרסה שונה במעט מהשם המקורי).
ישנם רבים הממליצים לקרוא לילד בשם שבו גם יקראו לו בעתיד, ולא בשם שמראש יודעים שהשימוש בו יהיה רק בכינוי (למשל - לקרוא לילד יצחק כאשר מראש ברור שאף אחד לא יקרא לו יצחק אלא צחי). כפי שאמרנו, השם ניתן ברוח הקודש ומעיד על תכונותיו של האדם, חבל אפוא שבפועל לא יהיה בשם שימוש מלבד במסמכים רשמיים וכדומה.
הרצון להיות ייחודיים גורם לעתים להורים להעניק לילדיהם שמות מיוחדים מאוד. בעניין הזה כדאי מאוד לחשוב קדימה - איך הילד יסתדר עם השם בהיותו בין ילדים? וגם לאחר מכן, בחייו הבוגרים? חשבו על כך שלפעמים מיוחד מאוד הוא מיוחד מדי...
 
והחשוב מכל - שיהיה בשעה טובה, בבריאות, באהבה ובאושר!

הכל על תהליך הברית
  • לפני הברית
  • ההכנות לברית
  • טקס הברית
  • אחרי הברית
  • אלישיב אנסבכר | מוהל מוסמך

    לפני הברית

    מזל טוב! לפני כמה שעות נולד בנכם המתוק ואני מזמין אתכם להרים טלפון ולשתף גם אותי בבשורה המשמחת. לאחר השיחה הראשונה נסמן את התאריך המיועד לברית ונמתין לאישור מהרופאים שהמצב הבריאותי תקין (שלילת צהבת יילודים ועוד). בשביל השקט הנפשי שלכם, לא אסתפק בקבלת אישור בעל פה או מסמכי שחרור, ואבקר בביתכם כדי לראות את התינוק בעצמי ולוודא שניתן לקיים את הברית בזמנה. בפגישה נשלול רקע של מחלות או סיכונים כלשהם לתינוק, אסביר לכם על טקס הברית וכמובן אצייד אתכם ברשימה מפורטת של הכנות והמלצות. לאחר מכן תוכלו לאשר סופית את מועד האירוע, לשריין את האולם ולשלוח הודעות נרגשות לדודים ולחברים. 

  • אלישיב אנסבכר | מוהל מוסמך

    ההכנות לברית

    הלילה שלפני הברית מכונה "ליל שימורים" ובו נהוג להעניק לתינוק "שמירה יתירה". בלילה זה נוהגים לקיים את "ברית יצחק" וללמוד תורה לזכות התינוק. בעדות אשכנז מקובל גם להזמין ילדים לקרוא ליד מיטת התינוק את "קריאת שמע".
    את הכנת התיק לטקס הברית אני ממליץ לא לדחות לרגע האחרון, כדי שתהיו בטוחים שיש בידכם את כל הדברים הדרושים. לברית עצמה יש להכין: 3 חיתולי טטרה, 3 טיטולים, חבילת מגבונים, גביע ליין, יין אדום מתוק (או מיץ ענבים), 2 טליתות (האחת עבור אבי התינוק והשנייה עבור הסנדק) ומשחת "בפנטן פלוס" לשימוש בבית לאחר הברית. לבני עדות המזרח - יש להכין גם עלי או ענפי בשמים שעליהם יברכו במהלך הטקס.
    אין להאכיל את התינוק החל מ-45 דקות לפני הברית. רצוי מאוד להלביש את התינוק בבגד מחולק (גופייה ומכנסיים) ולא בבגד שלם.

  • אלישיב אנסבכר | מוהל מוסמך

    טקס הברית

    הרגע הגדול הגיע! זה הזמן להבין כיצד מתנהלת הברית, כך שתרגישו ממש חלק מהחוויה. הטקס מתחיל בהכנסת התינוק אל האולם, לאחר שנניח את התינוק על כרית מעוטרת תעביר אותו האם לידי ה"קְוַואטֶרִים" - בני הזוג שיכובדו בהבאתו אל האב. עם קבלת התינוק יקרא האב מספר פסוקים ולאחר מכן יניח את התינוק על "כסאו של אליהו". זה הזמן שבו מכובד הסנדק בקבלת התינוק. לאחר שיונח התינוק על הסנדק אכין אותו לברית עצמה, פעולה האורכת כ-2 דקות שימו לב: ייתכן שהתינוק יבכה מעט עוד לפני הברכות, אל דאגה - הברית עדיין לא החלה. כשהתינוק מוכן לברית נקרא את הברכות (ברכה אחת יאמר המוהל ושתיים נוספות יאמר האב) ומיד לאחר מכן תתבצע הברית בפועל. לאחר הברית והרגעת התינוק נקיים את טקס קריאת השם. בחלק מהקהילות נהוג לכבד אדם אחר באחיזת התינוק בזמן אמירת הברכות הללו. עם תום קריאת הברכות יוחזר התינוק דרך ה"קוואטרים" לאמא הנרגשת והאורחים יוזמנו לשבת לסעודה.

  • אלישיב אנסבכר | מוהל מוסמך

    אחרי הברית

    לאוצר החדש יש כבר שם, כולם באו ובירכו אתכם בהתרגשות וכעת נשוב אל הדבר העיקרי: הטיפול בתינוק. מיד לאחר הטקס אסיר את החבישה הזמנית שהונחה בברית עצמה ואחליף אותה בתחבושת נמסה, סטרילית, שאינה לוחצת על המקום. כאן גם אסביר לכם על הטיפול בתינוק בימים הראשונים ואוודא שאתם מרגישים בטוחים ושלווים. ליתר ביטחון, אשאר באולם כ-30-40 דקות נוספות לפני שאצא לדרכי. במהלך 48 השעות שלאחר הברית אבוא לביקור נוסף בביתכם, כדי לראות את התינוק ולהתרשם מקצב ההחלמה. בכל זמן שהוא - תרגישו חופשיים להתקשר, להתייעץ ולהעלות כל שאלה שתרצו. אני כאן בשבילכם וחשוב לי שאתם ובנכם תהיו שמחים ורגועים.

כל הזכויות שמורות © לאלישיב אנסבכר
רוצים עוד