כיצד בוחרים שם לתינוק?
יחד עם האושר הגדול בהגעת "האוצר החדש" למשפחה, ניתנת לכם - ההורים, משימה אחת שיש לה השלכות לדורות הבאים: מתן שם לתינוק החדש (או התינוקת החדשה). אז כיצד בוחרים שם מתאים? הנה מספר טיפים להורים הנרגשים.
ברוח הקודש ובאווירה טובה
לפני הכל חשוב לזכור שעל פי האמונה היהודית, מתן השם הוא ברוח הקודש. זה אומר שלא חשוב אם בסופו של דבר התינוק נקרא על שם סבא אהוב, בבחירת שם מהתנ"ך או ששמו מקושר לזמן שבו הוא נולד - בהחלטה הסופית שלנו יש גם ממד גבוה ורוחני יותר. את בחירת השם יש לבצע ביישוב הדעת, ולהגיע להסכמה והבנה. חבל ליצור מתח סביב העניין בזמנים שגם כך עלולים להיות מתוחים ומעייפים. כמו כל דבר בזוגיות - הבנה ורצון טוב הם המפתח להצלחה.
בעת בחירת השם ראוי להתבונן במשמעות שלו. מקורות המידע כיום רבים מאוד - בחיפוש קצרצר ברשת תמצאו עשרות מאגרי "שמות לבנים" ו"שמות לבנות". אולם הצליל של השם הוא רק פרמטר אחד, שכן לא פחות חשובה היא משמעותו של השם. האם אתם רוצים ששמו של בנכם ישדר אופטימיות? חוזק? געגועים? לפעמים שם שמצלצל מקסים נפסל לאחר שמבינים מה הוא מסמל.
מקורות ולשונות
כמובן שהמקור הוותיק והטוב ביותר לשמות הוא ספר הספרים - התנ"ך. בתנ"ך מצויים עשרות שמות נפלאים, עבריים ונעימים, שאת מרביתם גם נשאו דמויות חיוביות. בשנים האחרונות ישנה מגמה של חזרה למקורות גם בקרב הציבור החילוני, ש"מגלה מחדש" את יופיים ועושרם של השמות התנ"כיים. כמובן, גם בתנ"ך היו דמויות פחות סימפטיות, אולם אנו מניחים שאין חשש כי תקראו לבנכם "פרעה"...
לקריאת שם בשפה העברית ישנה גם חשיבות רוחנית. מסופר במדרש שאחד הדברים ששמרו על בני ישראל במצריים הייתה העובדה ש"לא שינו את שמם". השמירה על החיבור למקורות שמרה בדיעבד גם על שלמותו של העם בגלות הקשה. שמות רבים בלועזית (לרבות שמות הנפוצים בישראל) הם למעשה שמות של דמויות שפגעו בעם ישראל, או של אלילים וקדושים מדתות שונות. גם אם רוצים לקרוא לילד על שם בן משפחה ששמו היה בלועזית, ניתן (ואף רצוי) להעניק את השם כפי שהוא מתורגם לעברית (למשל - שושנה על שם רוזה וכד').
אחד או מיוחד?
לא כדאי לקרוא לילד על שם אדם שנפטר באופן טראגי בגיל צעיר (כמו למשל - חייל שנפל או איש שמת ממחלה). ובכל מקרה, אם ממש מעוניינים להעניק שם זה, רצוי להתייעץ עם רב בכדי למצוא פתרון (למשל - הוספת שם שני או יצירת גרסה שונה במעט מהשם המקורי).
ישנם רבים הממליצים לקרוא לילד בשם שבו גם יקראו לו בעתיד, ולא בשם שמראש יודעים שהשימוש בו יהיה רק בכינוי (למשל - לקרוא לילד יצחק כאשר מראש ברור שאף אחד לא יקרא לו יצחק אלא צחי). כפי שאמרנו, השם ניתן ברוח הקודש ומעיד על תכונותיו של האדם, חבל אפוא שבפועל לא יהיה בשם שימוש מלבד במסמכים רשמיים וכדומה.
הרצון להיות ייחודיים גורם לעתים להורים להעניק לילדיהם שמות מיוחדים מאוד. בעניין הזה כדאי מאוד לחשוב קדימה - איך הילד יסתדר עם השם בהיותו בין ילדים? וגם לאחר מכן, בחייו הבוגרים? חשבו על כך שלפעמים מיוחד מאוד הוא מיוחד מדי...
והחשוב מכל - שיהיה בשעה טובה, בבריאות, באהבה ובאושר!